Risene
• Ris
Der findes specielle sushi-ris, men til at øve dig, kan du bruge alm. grødris, da de begge er kortkornede ris og har mere stivelse i sig end f.eks. jasminris.
 
• Vaskning
Risene skal vaskes 4-5 gange inden de koges for at vaske det værste stivelse, støv, bakterier ud af dem og for at få en bedre smag.
 
• Blandingsforhold til kogning
200 gram ris til 240 ml. vand. Dette svarer ca. til 4 personer.  

• Kogetid
Ud fra en kogeplade med 6 som det højeste niveau) Bring risene i kog ved middel varme (niveau 4 - 5), ellers brænder de på i bunden. Når risene koger, skru ned på svag varme (niveau 3) og lad dem stå i 4 minutter. Derefter skrues der ned på (niveau 1) og man lader dem stå i 14 min. Derefter tages gryden af kogepladen og den skal stå i yderligere 14 min. Nu er risene færdige. Det kan varmt anbefales at anskaffe sig en riskoger, der gør riskogningen meget lettere.

• Eddikeblanding
For at give risene deres rigtige smag, skal de marineres med en blanding af risvineddike, sukker, salt og sake. Til 200 gram ris er blandingen: 2 spsk. eddike, 1 spsk. sukker, 1/3 spsk. sake og 1 tsk. salt. Alle ingredienserne varmes op i en gryde til lige under kogepunktet  så al sukker og salt er opløst. Marinaden hældes over risene og de blandes godt så smagen breder sig til alle risene.
Der kan bruges normal klar eddike, som er langt billigere uden nogen synderlig smagsændring. Blandingsforholdet er det samme.
 
 
Fisk & Skaldyr
• Fisk
Skal fryses ned i 24 timer ved minus 20 grader for at dræbe parasitterne (anisakislarver) i fisken.
 
• De mest alm. fiskearter man anvender til sushi er laks og tun. Vær opmærksom på, at der ikke er sæson for alle fisk hele året, og du derfor ikke altid kan få den fisk, du ønsker, frisk! Men mange andre fiskearter kan bruges, spørg derfor din fiskehandler. 
 
• Vi anbefaler kun at købe din fisk til sushi hos en fiskehandler og ikke fra en kølemontre i et supermarked. Husk at sige til din fiskehandler, at du skal bruge fisken til sushi, så han giver dig en frisk fisk, som ikke har været frosset ned.
 
• Krabbekød (imiteret ”Surimi” krabbekød)
Krabbekød har en god smag og er nem at bruge i maki-rullerne.
Køb det færdigt hos fiskehandleren. 
 
• Fiskerogn kan bruges til dine makiruller eller som pynt på din nigiri sushi.
Du kan bl.a. anvende lakserogn, stenbiderrogn og silderogn.
 
• Tigerrejer – Tilberedning 
Brug friske rejer, spid rejen med et træspyd inden kogning, så den bliver rettet ud.
Undlades dette, vil den være krum efter kogning og meget svær at få til at ligge på din nigiri sushi.
Tigerrejer – Kogning
Bring en gryde med vand - der vil dække rejerne - i kog.
Når vandet koger for fuld varme, lægges rejerne i vandet.
Kog rejerne i 2 minutter for fuld varme (vandet skal koge imens), kog evt. kun 6-7 stykker af gangen. Derefter skylles de i koldt vand.
Ben og skjold fjernes og rejen skæres op på midten fra maven til ryggen.
Langs ryggen kan der ligge en sort streng, som er rejens endetarm. Den skal fjernes og rejen skylles på ny.
 
Grøntsager / tilbehør
• Kun fantasien sætter grænser for hvad du kan putte i dine makiruller eller oven på nigiri sushi, men som inspiration kan nævnes: agurk, avocado, tomater, bambusskud, peberfrugter, omelet, asparges, gulerødder, mango og chili. 
 
• Udskæring af tilbehør
Skær alt ud i så lige tykke stave som muligt (ca. ½ - 1 cm. tykke). Dette gør det nemmere at rulle makirullerne efterfølgende. Hvis der er forskel på fyldet i en makirulle, vil den også blive rullet ujævnt og der er større risiko for, at den går i stykker. 
 
• Omelet
Nem omelet – Pisk 6 æg, 1 spsk. sukker, ½ spsk. soya og 1 knivspids salt sammen i en skål. Varm det derefter på en pande som en omelet. Steg den på begge sider og varm den godt igennem. Skær den derefter ud i stave og køl den ned. Nu er omeletten klar til brug i dine makiruller.
Original japansk sushi omelet – kan ikke nemt beskrives og skal vises.
Det kan bl.a. læres på vores ”Sushi-kokkeskole for trænede”.
 
Opskrifter
• SPICY TUN
1 dåse tun i vand (hæld vandet fra)
½ dl japansk mayonaise
2-3 tsk paprika
2 tsk cayennepeber
I kan bruge andre krydderier, hvis I ønsker det mindre eller mere stærkt.
 
• Chili Mayonaise 
Bland japansk mayonaise med Sambal Oelek.
Blandingsforholdet er efter din smagløg, men prøv med 1 dl Mayonaise og 1 spsk. Samba Olek.
 
Indkøbssteder
• Mange af grundingredienserne til sushi kan købes i Irma, Kvickly, Føtex og Metro. Dog anbefales det, at specialingredienser og redskaber købes i specielle butikker. Både på grund af prisen, men også på grund af specialistens mangfoldige viden på området.
 
København:                                       
Den Kinesiske Købmand                   
Nørre Voldgade 54                           
1358  København K.                        
 
e-handel
ww.sushibutik.dk